Naša ponuka
Poradňa 10 dôvodov prečo BIO

10 dôvodov prečo BIO

10 dôvodov prečo BIO

Biopotraviny nie sú znečistené jedovatými chemikáliami,

• Biopotraviny obsahujú v priemere o 50% viac vitamínov a minerálov než „nebio“ potraviny,

• Biopotraviny nie sú geneticky upravené,

• Pri výrobe biopotravín sa zvieratám nepodávajú antibiotiká ani rastové hormóny,

• Chuť biopotravín je oveľa lepšia a rozmanitejšia než pri „nebio“ potravinách,

• Produkciou biopotravín napomáhame k lepšiemu životnému prostrediu,

• Pracovníci vo výrobe biopotravín nie sú ohrozovaní žiadnymi chemikáliami,

• Biopotraviny „žijú“ a tým napomáhajú nášmu tráveniu,

• Je preukázané, že konzumáciou biopotravín prijímame omnoho viac živín v strave, čo výrazne znižuje pravdepodobnosť rakoviny, artritídy, ochorenia srdca či cukrovky.

 

Neverte zlým správam o biopotravinách

V štúdii Stanfordskej Univerzity z roku 2012 sa zdá, že uprednostňovanie organicky pestovaných a výrabaných potravín (= biopotraviny) nie je zo zdravotného hľadiska výhodnejšie. Má teda zmysel aj naďalej kupovať tieto potraviny, ktoré sú zvyčajne drahšie?


Doktor David Brownstein, riaditeľ Centra holistickej medicíny vo West Bloomfielde v USA, tvrdí že určite áno. V poslednom období často citovanom prehľade 200 štúdií, ktoré porovnávali obsah kontaminantov a nutrientov v konvenčných a organicky pestovaných potravinách, sa uvádza, že zdravotný rozdiel je nevýznamný. Štúdia však ukázala, že v organicky pestovanej zelenine a ovocí je menej pesticídov. Vzhľadom na to, že pesticídy pôsobia toxicky na naše enzýmy, môžeme to považovať iba za výhodu. V nedávno publikovanej štúdii (Annals of Internal Medicine, september 2012) sa tiež potvrdil nižší obsah pesticídov v biopotravinách, i keď množstvo pesticídov v konvenčných potravinách bolo stále pod bezpečnou hranicou. Rovnako organicky chované kurčatá a morky mali o 33 % nižší výskyt baktérií rezistentných na antibiotiká ako tie bežné. To všetko sú rozumné dôvody pre uprednostňovanie biopotravín.

•Čo sa týka obsahu nutrientov, ukázalo sa, že bio mlieko a bio kurčatá mali vyšší obsah omega-3 mastných kyselín, čo je významné pre zdravie srdca a ciev, rovnako ako fosforu, potrebného zase pre zuby a kosti. Celkovo sa výsledky štúdií, ktoré sledovali a porovnávali obsah nutrientov v bio a konvenčných potravinách dosť líšia, väčšina však preukázala vyšší obsah nutrične významných látok v biopotravinách.

•V starostlivo usporiadaných porovnávacích štúdiách sa ukázalo, že biopotraviny môžu mať o 10 – 30 % vyšší obsah niektorých zložiek. Napríklad vyšší obsah vitamínu C, antioxidantov a fenolových kyselín sa potvrdil u 60 – 80 % sledovaných potravín, kým obsah vitamínu A a proteínov bol vyšší asi v 50 – 80 % prípadov analýz konvenčných potravín.

Hodnotenie tejto problematiky je o to komplikovanejšie, že zatiaľ nie sú štúdie, ktoré by okrem obsahu kontaminantov či nutrientov hodnotili aj rozdiel v celkovom zdravotnom efekte po dlhodobej konzumácii či už organicky pestovaných alebo konvenčných potravín. Napriek tomu sa zatiaľ zdá, že stojí za to investovať viac peňazí do organicky pestovaných potravín.

tipy:

• ak kupujete biopotraviny, overte si, kto je ich výrobcom a kto garantom označenia „bioprodukt“ (všelijaké nápisy „bio“ na potravinách predávaných napríklad v lacných supermarketoch môžu byť zámerne zavádzajúce),

• ak často konzumujete mäso a hydinu, uprednostnite výrobky kvality „bio“

• ak často konzumujete mlieko a mliečne výrobky, znížte ich spotrebu a uprednostnite produkty z „bioprodukcie“,

• ak máte možnosť, uprednostnite domáce zdroje ovocia a zeleniny (ak máte istotu, že sú pestované bez alebo len s minimálnou chemickou záťažou), prípadne „bioprodukty“,

• ak si doma často pečiete svoj vlastný chlieb, uprednostnite pri pečení múku kvality „bio“,

• ak máte doma deti mladšie ako 2 roky a pripravujete im domácu stravu, uprednostnite „biopotraviny“.

Náš tip
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. (viac informácií) Súhlasím