Naša ponuka
Poradňa Môžu rastlinné bielkoviny zlepšiť bezlepkový chlieb?

Môžu rastlinné bielkoviny zlepšiť bezlepkový chlieb?

Môžu rastlinné bielkoviny zlepšiť bezlepkový chlieb?

Môžu rastlinné bielkoviny pomáhať výrobcom vyrábať lepší bezlepkový chlieb? Celiac UK spolupracuje s Innovate UK na vývoji troch nových rastlinných proteínov, ktoré zlepšia bezlepkový chlieb.

 Každý, kto pozná bezlepkový chlieb, pozná ich  nevýhody. Suchá štruktúra, sporná textúra a niekedy horšia chuť. Môžu to rastlinné bielkoviny zmeniť? Dve skupiny v Spojenom kráľovstve, Innovate UK a Celiac UK, spájajú sily, aby vyvinuli náhrady lepku z plodín pestovaných v Spojenom kráľovstve. 

Konzorcium  Nandi Proteins zahŕňa Genius Foods, obchod s ingredienciami AB Mauri, agronomickú firmu Agrii, Heriot-Watt University v Edinburghu. Projekt sa zameria na tri zložky, ktoré potravinársky priemysel v súčasnosti nevyužíva: fava fazuľa, vedľajšie produkty z repky a nahý ovos. Ako súčasť tohto cieľa budú Nandi Proteins používať svoju vlastnú technológiu na vytvorenie proteínových koncentrátov z týchto surovín.

Nandi drží patenty založené na skutočnosti, že proteíny sa menia, keď sa rozvinú, alebo denaturujú, vysvetľuje Nandi vo vyhlásení. Riadne kontrolovaný denaturačný proces môže byť použitý na zmenu a kontrolu funkčnosti proteínu ako zložky.

Projekt sa snaží premeniť vedľajšie produkty s nižšími nákladmi na vysoko hodnotné zložky, ktoré môžu zlepšiť kvalitu bezlepkového chleba. Okrem využitia prírodných zložiek, ktoré sú v súčasnosti vyradené alebo sotva používané, môže projekt pomôcť výrobcom bezlepkového chleba znížiť počet prísad v bezlepkových chleboch.

Akonáhle Nandi vytvorí funkčné proteíny, Genius Foods a AB Mauri začnú testovať zložky a budú sa snažiť vyrábať lepšie komerčne životaschopnejšie chlebové vzorce. Cieľom je lepší bezlepkový chlieb a v ideálnom prípade lepšia opora na bezlepkovom trhu pre výrobcov. Úspech môže byť výhrou pre spotrebiteľov, ktorí hľadajú kvalitnejšie  bezlepkové chleby.

Úsilie Nandi a ich partnerov pomôžu Spojenému kráľovstvu zaujať vedúce postavenie v oblasti priemyselnej výroby inovatívnych bezlepkových prísad, povedala generálna riaditeľka Celiak UK Sarah Sleet.

zdroj: https://www.celiac.com//

Náš tip
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. (viac informácií) Súhlasím