Naša ponuka
Poradňa Protikandidová diéta

Základy črevného zdravia

Základy črevného zdravia

 

 - antibiotika a steroidy dávajú kvasinkám a plesniam veľkú šancu. Tieto organizmy sú bežnou súčasťou nášho tela, no sú kontrolvané benefičnými bakteriami.Preto nám neubližuju. Ak dôjde k ich premnoženiu dochádza ku kandidóze. Táto premnožená bakteria v tkanivách potom vylučuje noho toxínov (alkohol a etanál). Takmer každá chronická choroba je spojena s touto chorobu – artiritída,neurologické poruchy, chronicka únava,fibromyalgia, tráviace problémy atd.

Diéta –  nesmú sa jesť žiadne potraviny, ktoré obsahujú kvasinky alebo plesne, potraviny s obsahom jednoduchých cukrov, potraviny z bielej múky a bielej ryže. Ďalej je nevhodné konzumovať potraviny s konzervačnými látkami, farbivami a ďalšími éčkami, pretože našu pečeň a lymfatický systém čaká veľká práca s odstraňovaním tiel mŕtvych kvasiniek a ich toxínov. Ďalšie zaťažovanie pečene a lymfatického systému éčkami je preto nevhodné. Treba obmedziť solenie a prestať konzumovať červené mäso, z dôvodu šetrenia pečene a obličiek.

Medzi potraviny, ktorým sa treba vyhýbať patria tie, ktorými sa kvasinky priamo živia:

kvasnicové

plesňové

fermentované

Potraviny, ktoré by sa mali počas diéty vylúčiť:

Cukor a sladidlá v akejkoľvek podobe (biely, hnedý, hroznový, ovocný cukor, javorový a sladový sirup, melasa, med)

Všetky sladkosti (aj zmrzlina)

Droždie, kysnuté pečivo, patrí sem aj pečivo z bielej, z celozrnnej alebo z grahamovej múky

Chlieb a ďalšie výrobky s obsahom kvasníc. Pre pečivo pečené doma bohužiaľ nemožno použiť ani ražný kvások, pretože obsahuje kvasinky (knedle, pizza, parené buchty)

Sójové potraviny (vrátane sójového oleja, sójového mlieka a tofu)

Mlieko a mliečne výrobky, smotana, syry aromatické, plesňové, nátierkové maslo (s výnimkou acidofilných, a obmedzeného množstva tvarohu a jogurtov), obsahujú veľa laktózy, ktorou sa kvasinky živia, navyše sú hlienotvorné, čo je prostredie, v ktorom kvasinky dobre prospievajú.

 

Veľmi sladké ovocie ako sú banány, hrozno, hrušky, ďatle, melóny, marhule, jablká

Biela múka a výrobky z nej (aj keksy). Obsahuje lepok, čo zabraňuje vstrebávaniu živín v črevách.

Lúpaná biela ryža

Červené mäso (bravčové, hovädzie, baranie)

Všetky údeniny (salámy, šunka)

Alkohol (najmä pivo a víno s vysokým obsahom kvasníc)

Sladené cereálie

Nealkoholické nápoje a ovocné šťavy

Lístkové cesto

Potraviny obsahujúce ocot (kečup, horčica, majonéza, niektoré šalátové dresingy)

Pistácie, kešu, vlašské orechy, arašidy a arašidové maslo (obsahujú zložitejšie cukry)

Zrelé syry

Hríby

Sušené ovocie

Hotové polievky

Zaváraniny

Káva (je kyselinotvorná)

Všetky potraviny s obsahom farbív a konzervantov (patrí sem aj syntetický vitamín C)

Zemiaky (silne alkalizujú organizmus)

Ľudia s kandidózou by nemali podceniť žiadnu maličkosť, napríklad ani tú, že sója podporuje jej rast, a keď budú mať chuť na ryby, je potrebné dávať prednosť morským pred rybničnými. Kvasenie a hnilobné procesy vznikajú kombináciou potravín obsahujúcich škroby s potravinami, obsahujúcimi koncentrované bielkoviny, alebo s kyslými plodmi. Preto je vhodná delená strava.

 

Doplnky

 - oreganové tabety alebo oreganový olej

 - Grepové kvapky tzv. GSE kvapky

Autor: Mgr. Medvecká Katarína, predsedkyňa združenia Celiatikov na Vych. Slovensku

Náš tip
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. (viac informácií) Súhlasím